Mikä on hyvä asuinalue Oulussa? - Lipporanta

heinäkuu 30, 2018

Mikä on hyvä asuinalue Oulussa?

Kaupungistuminen jatkuu ja kiihtyy – niin maailmalla kuin Suomessakin. Ihmiset hakeutuvat kasvukeskuksiin, lähelle palveluita. Sama pätee myös Ouluun. Moni pohtiikin, mihin Oulussa kannattaa muuttaa – missä olisi mukava asua?

Vastausta voi hakea mm. viimeisimmästä Oulun seudun ja Oulun kaupungin asukastutkimuksesta, joka julkaistiin keväällä 2017. Tutkimuksessa selvitettiin mm.  asukkaiden tulevaisuuden asumistoiveita Oulun seudun kehittämisen pohjaksi. Ensimmäistä kertaa vastaavassa kyselyssä kerrostaloasunnot syrjäyttivät omakotitalot seudun halutuimpana yksittäisenä asumisen muotona.

Asuinalueen osalta rauhallisuus ja sijainti nousivat tutkimuksessa tärkeimmiksi positiivisiksi tekijöiksi. Keskustan läheisyys, palveluiden saavutettavuus, laatu tai läheisyys olivat usein vastaajien mielestä positiivisia asioita. Palveluista mainittiin erityisesti kulkuyhteydet tai julkisen liikenteen toimivuus asuinalueella. Huomattavan usein nousi esiin myös alueen myös luonnonläheisyys. Vesistöjen ja suurempien metsäalueiden sekä liikunta- ja virkistysmahdollisuuksien saavutettavuutta selvästi arvostetaan.

Lipporanta täyttää kaikki asukastutkimuksessa nousseet kriteerit hyvälle asuinalueelle Oulun seudulla: moderni kerrostaloalue lähellä keskustaa, mutta kuitenkin rauhallisella, luonnonläheisellä alueella. Asuntojen ikkunoista avautuvat hienot näköalat Oulujokisuiston maisemiin ja Hartaanselälle. Kevyen liikenteen väyliä pitkin pääsee pyörällä keskustaan kymmenessä minuutissa.

Oulun merellisen länsipään monipuoliset harrastus- ja virkistysmahdollisuudet ovat helposti lipporantalaisten saatavilla. Kävelysillat, pyörätiet, urheilustadion ja uimahalli, kuntoilu- ja melontareitit, venesatamat sekä uimaranta kylpylähotelleineen löytyvät lähistöltä. Luontoihmisille lähiseutu tarjoaa hyvät kalastusmahdollisuudet, luontopolut ja lintujen bongauspaikat. Myös Lipporannan omasta pihapiiristä löytyy aktiviteetteja, kuten kuntosali – parhaimmillaan jopa hissimatkan päässä.

Myös sosiaalinen ympäristö on asukkaalle tärkeä

”Asunnon sijainti ja tavoitettavuus ovat olennaisia asioita”, vahvistaa myös professori Pirjo Laaksonen Vaasan yliopistosta, joka on tutkimustyössään hakenut vastausta parhaan asuinpaikan salaisuuteen.

Hänen mukaansa asuinpaikasta tekee hyvän myös se, että arki siellä sujuu helposti ja mukavasti – eli asunnon sijainti ja kodin lähellä olevat palvelut säästävät aikaa ja vaivaa. Arjen sujumista voivat edistää myös asukkaille tarkoitetut yhteiskäyttötavarat ja erilaiset yhteiset tilat ja palvelut. Ne myös toteuttavat nousussa olevaa jakamistaloutta ja voivat lisätä ihmisten välistä vuorovaikutusta.

Professori Laaksonen muistuttaakin, että asuinpaikka on paljon muutakin kuin rakennettu ympäristö. Sosiaalinen ympäristö on yhtä lailla tärkeä. ”Ihmisen täytyy tuntea kuuluvansa joukkoon. Erinomainen sosiaalisen ympäristön malli on vanha kyläyhteisö, jossa oli mukana kaikenlaisia ihmisiä. Monimuotoisuus on tärkeää. Asuinalueen väestö ei saa koostua liian samanlaisista ihmisistä – ei esimerkiksi vain lapsiperheistä, ikäihmisistä tai yksin asuvista.”

Lipporannassa toteutuva Kotikatu365-asumiskonsepti luo puitteet kolmen sukupolven mukavalle yhteiselolle monipuolisilla yhteistiloilla, yhteiskäyttötavaroilla sekä arjen palveluilla, jotka ovat tilattavissa omalle kotiovelle alueen digitaalisen palveluportaalin kautta. Kaikki on kuitenkin vapaaehtoista: kukin asukas päättää itse, missä määrin haluaa käyttää palveluita tai osallistua sosiaaliseen kanssakäymiseen naapureidensa kanssa.

Lue lisää Kotikatu365 -yleisesitteestä!

Vapaat asunnot ja seuraavat esittelyt löytyvät täältä.