Paras paikka asua koostuu monista tekijöistä - Lipporanta

kesäkuu 7, 2018

Paras paikka asua koostuu monista tekijöistä

Vaasan yliopiston markkinoinnin professori Pirjo Laaksonen on tutkimustyössään hakenut vastausta parhaan asuinpaikan salaisuuteen. Sosiaalinen ympäristö on yhtä lailla tärkeä kuin rakennettu. Pirjo Laaksosen haastattelu tänään Forum24-lehdessä.

 


 

Paras paikka asua koostuu monista tekijöistä

Forum24 7.6.2018

Vaasan yliopiston markkinoinnin professori Pirjo Laaksonen

Mikä tekee jostakin paikasta parhaan asua? Miksi tietyssä kaupunginosassa viihtyy erinomaisesti, mutta joku toinen tuntuu kovin vieraalta? Jokaisella lienee omat vastauksensa, mutta ihmisten mieltymyksistä ja niihin vaikuttavista tekijöistä on löydettävissä myös yleisempiä piirteitä.

Vaasan yliopiston markkinoinnin professori Pirjo Laaksonen on keskittynyt tutkimustyössään kulutustutkimukseen ja asiakasarvon luomiseen. Hän on hakenut myös vastausta parhaan asuinpaikan salaisuuteen.

Niin, miksi jossakin paikassa on kaikkein eniten kotonaan?

Sosiaalinen ympäristö tärkeä

Professori Laaksonen muistuttaa heti alkuun, että asuinpaikka on paljon muutakin kuin rakennettu ympäristö. Sosiaalinen ympäristö on yhtä lailla tärkeä.

”Ihmisen täytyy tuntea kuuluvansa joukkoon. Erinomainen sosiaalisen ympäristön malli on vanha kyläyhteisö, jossa oli mukana kaikenlaisia ihmisiä. Monimuotoisuus on tärkeää. Asuinalueen väestö ei saa koostua liian samanlaisista ihmisistä, ei esimerkiksi vain lapsiperheistä, ikäihmisistä tai yksin asuvista.”, hän huomauttaa.
Kuntien tai rakentajien on Laaksosen mukaan usein tietoisesti edistettävä alueiden monimuotoisuutta. Muuten osa niistä saattaa kehittyä väestöltään liian yksipuoliseksi. Kaupunginosan ainoa eläkeläinen tuntee helposti itsensä yksinäiseksi nuorten lapsiperheiden keskellä.
Asuinpaikasta tekee hyvän myös se, että arki siellä sujuu helposti ja mukavasti. Tässä suuri merkitys on lähellä kotia olevilla palveluilla ja asunnon sijainnilla.
Näiden avulla saavutettava ajan ja vaivan säästö on arjen ylellisyyttä.

”Asunnon sijainti ja tavoitettavuus ovat olennaisia asioita. Useimmat tykkäävät siitä, että asunto on lähellä. Samalla on kysyttävä, että lähellä mitä – palveluja, luontoa, työpaikkaa vai lentokenttää? Ihmiset arvostavat eri asioita ja tekevät valintansa sen pohjalta”, toteaa Laaksonen.Arjen sujumista voivat edistää myös asukkaille tarkoitetut yhteiskäyttötavarat ja erilaiset yhteiset tilat ja palvelut. Ne myös toteuttavat nousussa olevaa jakamistaloutta ja saattavat lisätä ihmisten välistä vuorovaikutusta – ja ovat usein taloudellisesti järkeviä ratkaisuja.

Omaleimaisuudesta plussaa

Paikan omaleimaisuus on myös plussaa, kun ihmiset miettivät parasta asuinaluetta. Olisi hyvä, jos paikka tunnetaan jostakin myönteisestä. Professori Laaksonen sanoo, että parhaassa tapauksessa alueella on oma luonteensa, joka sopii yhteen ihmisen omien arvostusten ja näkemysten kanssa. Lisäksi asuinpaikalla – tietyllä osoitteella tai kaupunginosalla – voi olla iso signaalimerkitys.

”Asuinpaikallaan ihminen voi rakentaa itselleen ja tukea omaa kuvaansa, mutta samalla näyttää muille kuuluvansa tiettyyn joukkoon”, hän toteaa.
Lopuksi professori Pirjo Laaksonen korostaa, kuinka tärkeää on huomioida ihmisten yksilöllisyys. Siksi tarjolla on oltava monenlaisia asumisratkaisuja. Esimerkiksi yhteisöllinen asuminen on viime aikoina ollut kasvussa, mutta sitäkin ihmiset arvostavat eri syistä. Ne voivat liittyä esimerkiksi ekologisuuteen, sosiaalisuuteen tai talouteen.

Lipporanta tarjoaa arjen ylellisyyttä

Lipporannan asuinalueen suunnittelussa on kiinnitetty paljon huomiota siihen, että asukkaiden arki sujuisi mahdollisimman mutkattomasti ja mukavasti. Aluetta rakennuttava Health City Finland Oy (HCF) on kehittänyt Kotikatu365-konseptin, johon sisältyy asukkaille tarkoitettuja yhteiskäyttötiloja ja -tavaroita sekä erilaisia arkea ja hyvää elämää tukevia palveluja. HCF:n operatiivinen päällikkö Jari Mikkonen kertoo, että ensimmäisessä vaiheessa tarjolle tulee muun muassa kotisiivous- ja pikatalkkaripalveluita. Lipporannan asukkaat voivat varata yhteistiloja omaan käyttöön ja tilata palveluita digitaalisen Kotikatu365-palveluportaalin avulla. Jatkossa asukkaat voivat kääntyä myös alueen aulapalvelun puoleen palveluportaalin kautta tai paikan päällä. ”Haluamme että Lipporannan asukkaat pääsevät nauttimaan arjen ylellisyydestä. Usein suurinta ylellisyyttä on oma aika. Tätä alueen palvelut pyrkivät osaltaan asukkaille tarjoamaan”, kertoo Mikkonen.