Uusi elämänvaihe Lipporannassa - Lipporanta

maaliskuu 27, 2019

Uusi elämänvaihe Lipporannassa

FORUM24 26.3.2019

Hieman vanhemmallakin iällä voi tehdä ison elämänmuutoksen. Tästä mainio todiste on päälle kahdeksankymppiseksi ehtinyt Anna-Liisa Lehtovaara. Viime vuoden joulukuussa hän jätti vuosikymmeniä kotikaupunkinaan olleen Saarijärven ja muutti Ouluun.

Opettajana toiminut Lehtovaara asettui Lipporannan alueelle, jossa on muiden asumismuotojen ohella tarjolla Coronarian senioriasuntoja. Sellaisen hän myös vuokrasi itselleen ja on viihtynyt erinomaisesti – vaikka myöntääkin, ettei aluksi osannut ajatella itseään oululaisena.

”Kyllä tämä alkaa jo tuntua kotoisalta. Juttukavereita löytyy, tekemistä riittää eikä aika käy pitkäksi.”

Todiste tekemisistä on Lehtovaaralla mukanaan: pieni taulu, jonka hän maalasi edellisessä taidepiirin kokoontumisessa. Lehtovaara osallistuu myös moniin muihin aktiviteetteihin, joita Lipporannassa on senioriasukkaille tarjolla, muun muassa jumppa- ja askarteluhetkiin. Erityisen tärkeänä hän pitääkin sitä, että ei tarvitse olla yksin.

Seniorit voivat myös ruokailla Lipporannassa. Näin Lehtovaarakin tekee käytännössä päivittäin – aina aamiaisesta lähtien.

Lähemmäs lapsia

Anna-Liisan tytär Minna Lehtovaara kertoo, että Saarijärvellä asuneen äidin pärjääminen yksin kotona huoletti kovasti tämän lapsia. Siksi muuttoa lähemmäs lapsia oli mietitty jo pitemmän aikaa. Lapset asuvat eri puolilla Suomea ja yksi Lontoossa asti. Ajatuksena oli, että äiti asettuisi Espooseen, Turkuun tai Ouluun.

”Näimme sitten sattumalta Lipporannan mainoksen. Sen jälkeen suunnaksi valikoitui Oulu, sillä Lipporanta tuntui vastaavan hyvin toiveitamme”, selvittää Minna Lehtovaara.

Kokonaan Anna-Liisa Lehtovaara ei ole Saarijärveä jättänyt. Talo ja kesämökki ovat edelleen paikoillaan.  Tukikohta Saarijärvellä mahdollistaa myös pistäytymiset vanhalla kotiseudulla kesän tullen.

Eikä Lehtovaara ole unohtanut Saarijärvellä asuvia ystäviään.

”Paljon soittelemme toistemme kanssa”, hän sanoo.

Eri-ikäisiä ihmisiä

Yksi Lipporannan erityispiirteistä on, että alueella asuu paljon eri-ikäisiä ja eri elämänvaiheessa olevia ihmisiä – niin nuoria, lapsiperheitä, yksin asuvia, pariskuntia kuin ikäihmisiäkin. Anna-Liisa Lehtovaara pitää tätä erinomaisena.

”Tässä samalla alueella on päiväkotikin, jonka lapsia olemme tavanneet”, hän iloitsee.

Anna-Liisa Lehtovaaran asumiskustannukset koostuvat kaksion vuokrasta sekä hänen valitsemiensa palvelujen hinnoista. Yleinen mutta väärä mielikuva on, että tämänkaltaiset asumisratkaisut tulevat kovin kalliiksi. Lehtovaara ei pidä kustannuksia korkeina.

”Kyllä minä ne ihan tavallisella eläkkeelläni maksan. Ja mukavaa on, että kustannukset ovat etukäteen varsin tarkkaan tiedossa”, hän toteaa.

Tytär Minna Lehtovaara muistuttaa vielä, että palvelupaketti sisältää paljon sellaista, josta pitäisi joka tapauksessa maksaa. Nyt esimerkiksi ruokaa ei tarvitse juurikaan ostaa kaupasta, koska pakettiin kuuluu useita aterioita päivässä.

Monipuolinen kokonaisuus senioriasukkaille

Lipporannassa on tarjolla uusi Coronarian kehittämä senioriasumisen kokonaisuus. Siihen kuuluvat laadukas vuokra-asunto, erilaisista hoivapalveluista koostuva paketti sekä Kotikatu365-konseptiin kuuluvat palvelut. Senioriasunnot sijaitsevat Lipporannan Selkä-talossa. Asuntoja on kaksikymmentä ja ne sijaitsevat talon 2-6 kerroksessa.

Senioreille tarkoitetut asunnot ovat varustelultaan ja laadultaan aivan samanlaisia kuin samassa talossa omistusasunnoiksi myytävät yksiköt ja kaksiot.

Coronarian palveluesimies Anne Kaan kertoo, että senioriasuntoja on vielä jonkin verran vapaana. Hänen mukaansa niiden asukkaat ovat viihtyneet Lipporannassa erinomaisesti.

”Moni on sanonut, että yksinäisyys jäi, kun tänne muutti”, hän toteaa.

Kaan korostaakin, että seniorien viihtyvyyden kannalta tärkeitä ovat paitsi hyvät asunnot ja palvelut myös ympärillä oleva yhteisö.

Asuminen Lipporannassa on erityisen turvallista, sillä alueella sijaitsevan tehostetun palvelun hoivakodin Coronaria Kotikylä Lipporannan hoitohenkilökunta antaa aina tarvittaessa apua myös senioriasuntojen asukkaille.