Amerikkalaisprofessori löysi perheelleen kodin Lipporannasta - Lipporanta

joulukuu 11, 2018

Amerikkalaisprofessori löysi perheelleen kodin Lipporannasta

FORUM24 11.12.2018

Hämärä on ottanut tukevan otteen Oulusta talvisena iltapäivänä. Pakkasta terävöittää vihainen viima. Professori Steven LaValle istuskelee Lipporannan asuinalueen yhteisessä aulassa ja katselee ulos ikkunoista. Ouluun perheensä kanssa viime kesänä muuttanut virtuaalitodellisuuden huippututkija ei ole pohjoisia olosuhteita hätkähtänyt.

”Olen syntynyt Missourissa. Ouluun siirryin Illinoisista. Ilmasto niissä muistuttaa ajoittain täkäläistä. Tosin olen asunut myös aurinkoisessa Kaliforniassa, mutta elämässä on tärkeämpiäkin asioita kuin auringonpaiste. Itse asiassa Kaliforniasta olen aina halunnut nopeasti pois”, hän naurahtaa.

Ja olihan Steven LaVallella jo aikaisempaa kokemusta Oulusta – hän asui täällä yhdeksän kuukautta vuosina 2012-13. Nyt LaValle perheineen on tullut Ouluun pysyäkseen.

”Haluaisin oppia suomen kielen ja saada Suomen kansalaisuuden”, hän sanoo.

Steven LaVallen mukana Suomeen tulivat hänen vaimonsa Anna, perheen kolme lasta sekä vaimon äiti ja isä. Koko joukko asettui Lipporantaan, josta Steve LaValle on ostanut useita asuntoja. Vaimon isä asuu Lipporannassa sijaitsevassa tuetun palveluasumisen yksikössä, jota Coronaria ylläpitää.

Työpaikka professorilla on Oulun yliopistossa Center for Ubiquitous Computing -tutkimuskeskuksessa.

Suomessa asiat hyvin

Mutta miksi Suomi, Oulu ja Lipporanta? Steven LaVallella on pitkä lista perusteluja.

”Suomessa elämän perusasiat ovat pääsääntöisesti todella hyvin. Sitä ei täällä oikein ymmärretäkään. Terveys, koulutus ja turvallisuus ovat asioita, joiden saavuttaminen vaatii Yhdysvalloissa tiettyä varallisuutta – Suomessa on paljon tasa-arvoisempaa”, hän arvioi.

Oulussa professoria viehättää monikin asia. Kaupunki on sopivan kokoinen. Se on niin pieni, että liikkuminen sujuu nopeasti, välimatkat ovat kohtuullisia, ruuhkat puuttuvat ja elämä sekä asiointi on yleisesti helppoa. Toisaalta Oulu on sen verran suuri, että tapahtumia, ravintoloita ja citykulttuuria on riittävästi tarjolla.

Erityisen tohkeissaan Steven LaValle on Oulun pyöräteistä. Hän pitää pyöräilystä ja liikkuu pyöräillen suuren osan matkoistaan.

”Pyörätieverkosto on Oulussa hienosti suunniteltu ja siitä pidetään hyvää huolta. Verkoston suunnittelija on nero”, kiittelee LaValle.

Hieno sijainti

Lipporanta valikoitui LaVallen perheen asuinpaikaksi monestakin syystä. Sijainti melkein Hartaanselän rannalla miellytti – etenkin kun Lipporannasta on helppo polkaista pyörällä hienoa reittiä pitkin niin kaupungin keskustaan kuin yliopistollekin. Tarjolla oli myös sopivankokoisia, mukavia asuntoja koko Ouluun muuttaneelle ryhmälle.

Myös Lipporannassa toteutettava Kotikatu365-konsepti, joka pitää sisällään alueen asukkaiden yhteisiä tiloja ja palveluja sekä yhteiskäyttötavaroita, saa LaVallelta kehuja.

”Yhdysvalloissa olen törmännyt muutaman kerran hieman vastaaviin, mutta suppeampiin ratkaisuihin. Asuinalueen keskellä saattaa olla klubitalo ja mahdollisesti tenniskenttä sekä uima-allas. Lipporannan kaltaista palvelutarjontaa ja asukkaille yhteistä tekemistä järjestelevää aulapalvelua en muista nähneeni”, kertoo Steven LaValle.

Kolmen sukupolven asumista

Oulun Lipporannassa toteutuu ensimmäisenä Suomessa Kotikatu365-asumiskonsepti, johon kuuluvat asukkaiden yhteistilat, yhteiskäyttöön tarkoitettuja välineitä ja monipuoliset palvelut.  Konsepti on suunnattu kolmelle sukupolvelle – vauvasta vaariin.

”Arkea helpottavista palveluista kukin voi koota omaan elämäntilanteeseensa sopivan paketin”, kertoo Health City Finlandin toimitusjohtaja Jari-Pekka Kelhä. Cor Group -konserniin kuuluva Health City Finland toimii Lipporannan hankekehittäjänä ja palveluoperaattorina.

Kotikatu365-konsepti mahdollistaa myös saman perheen eri sukupolvien asumisen lähellä toisiaan. Tästä on Lipporannassa jo hyviä esimerkkejä – kuten juuri professori Steven LaVallen perhe.

Lipporannan yhteistilat ja -aktiviteetit mahdollistavat kohtaamiset eri sukupolvien välillä ja ovat osaltaan vastaus yksinäisyyteen – yhteen aikamme ongelmista.

Kerrostalokoti Lipporannassa on myös hyvä vaihtoehto ikääntyville, jotka muuttavat kaupunkiin lähelle lapsiaan ja lapsenlapsiaan. Kotikatu365-palveluiden lisäksi omaan kotiinsa voi hankkia erilaisia hyvinvointia tukevia palveluja. Lipporannassa on tarjolla myös niin päiväkoti lapsille kuin tehostettua palveluasumista ikääntyville.