Lipporannan asukas Tarja Kiuttu: Arkipäivän yhteisöllisyys on pieniä tekoja - Lipporanta

lokakuu 23, 2018

Lipporannan asukas Tarja Kiuttu: Arkipäivän yhteisöllisyys on pieniä tekoja

Arkipäivän yhteisöllisyys on pieniä tekoja

Forum24 23.10.2018

Kävipä äskettäin näin: Kaksi toisilleen vierasta ihmistä tapasi kerrostalon hississä. Toinen heistä kantoi kitaraa selässään. Lyhyen jutustelun jälkeen syntyi ajatus, että kitaramies voisi mainiosti pitää talon asukkaille yhteislauluillan. Kaikki olisivat tervetulleita, mutta kukaan ei katsoisi pitkään niitä, joita laulaminen ei kiinnosta.

Hissitapaamisesta kertoo Tarja Kiuttu, joka asuu Lipporannan uudella asuinalueella Oulussa miehensä Esan kanssa.  Hississä pystyyn polkaistua yhteislauluhetkeä Tarja pitää hyvänä esimerkkinä naapuruston yhteisestä tekemisestä, jota yhteisöllisyydeksikin voi hyvin kutsua.

”Ei arkipäivän yhteisöllisyys vaadi isoja tekoja. Riittää että tarvittaessa vähän autetaan toista, tervehditään naapureita ja näiden luona käyviä vieraita, vaihdetaan hississä ja pihalla muutama sana. Täällä tämä tapahtuu ihan luontevasti”, hän kuvailee.

Toki naapurusto voi puuhata yhdessä enemmänkin, jos vain halukkuutta riittää. Tarja Kiutun mukaan esimerkiksi naisten yhteisestä saunavuorosta on tullut suosittu. Lauteilla istuessa käsitellään kaikenlaisia asioita maan ja taivaan väliltä.

Moneen muuhunkin yhdessä tekemiseen on Lipporannassa mahdollisuuksia. Kiuttu korostaa, että yhteisöllisyyden käytännön sisällön jokainen ihminen määrittelee itse. Kaikkien on saatava elää täsmälleen haluamallaan tavalla.

Kerrostalossa pääsee vähemmällä


Kiutun pariskunta osti oman kerrostaloasuntonsa Oulun keskustan kupeesta viime talvena. Aikaisemmin he asuivat omakotitalossa Jäälissä. Omakotialueella Kiutut olivat tottuneet siihen, että asukkaat huolehtivat toisistaan ja auttoivat aina tarvittaessa. Samanlaista välittämistä he toivovat myös kerrostaloihin.

Jäälissä Kiutut viihtyivät erinomaisesti. Alue oli mukava, naapurit kivoja ja oma talo sekä sen iso piha tarjosivat paljon puuhaamista. Silti juuri puuhan paljous käänsi vähitellen ajatuksia kerrostaloasumisen suuntaan.

”Lopullinen sysäys oli Esan jääminen pois työelämästä. Aloimme miettiä, että nyt olisi hauska vapaammin matkustella, pelata golfia ja harrastella kaikenlaista. Oman talon ja pihan – niin mukavia kuin ne olivatkin – ylläpitäminen vei tuhottomasti aikaa kaikelta muulta. Kerrostalossa pääsee huomattavasti helpommalla”, kertoo Tarja Kiuttu.

Kiutut tykkäävät myös siitä, että Lipporannassa pyritään monipuoliseen asukasjakaumaan. Alueelle halutaan eri-ikäisiä ihmisiä ja niin sinkkuja, lapsiperheitä kuin varttuneempaakin väkeä.

”Se on todella mahtavaa. Kovin yhdenmukainen porukka ei olisi hyvä asia. Alue saattaisi leimautua yhden kuppikunnan mukaan.”

Kiutut ovat tehneet myös ihan käytännössä oman osuutensa Lipporannan ikärakenteen monipuolisuuden eteen, sillä heidän tyttärensä on vuokrannut alueelta asuntonsa. Tarja Kiuttu hoksauttaa vielä, että Lipporantaan on myös valmistumassa ikäihmisille tarkoitettuja vuokra-asuntoja, joihin yhdistyy senioreille suunnattu palvelukokonaisuus.

”Tällaiselle asumiselle saattaa joskus tulla tarve. Jos niin käy, ei tältä tutulta alueelta tarvitsisi muuttaa minnekään”, hän naurahtaa.

Lipporantalaisilta paljon ideoita

Lipporannan asukkailla on paljon yhteisen tekemisen ideoita. Tämä kävi selvästi ilmi, kun parikymmentä lipporantalaista kokoontui lokakuun toisena maanantaina alueen yhteistilojen olohuoneeseen. Lipporantaa rakennuttavan Health City Finland Oy:n operatiivinen päällikkö Jari Mikkonen kertoo, että asukastilaisuudessa oli mukana monenikäistä väkeä molemmista jo valmistuneista taloista.

”Tunnelma oli rento ja mukava. Hyviä ajatuksia tuli esille runsaasti. Meidän kannaltamme tärkeää onkin tietää heti aluksi, millaisia yhteisiä aktiviteetteja asukkaat toivovat”, hän sanoo.

Ideoita tilaisuudessa kerättiin pienten ryhmätöiden voimin. Työt tuottivat runsaan saaliin: lipporantalaiset olivat kiinnostuneita muun muassa liikuntaan, kulttuuriin ja kierrätykseen liittyvästä yhteisestä tekemisestä. Myös esimerkiksi peli- ja lauluillat saivat kannatusta.

Asukastilaisuuksia pidetään Lipporannassa jatkossa kuukausittain.